Nieuwsbrief september 2015

2 november 2015

Nieuwsbrief september 2015

Het is nazomer en voor ons betekent dat weer een frisse start na een ontspannen vakantie.  In deze nieuwsbrief hebben we onze ontwikkelingen voor u samengevat in twee artikelen. Het eerste gaat over sleutelen aan je eigen baan, het tweede omvat nieuwe aantrekkelijke werkvormen van werknavigator. De column gaat over de levensles die afwassen heet. Veel leesplezier!

Sleutelen aan je baan

Veranderingen volgen elkaar in rap tempo op. Zo ook binnen organisaties. De noodzaak om het evenwicht te bewaren, flexibel te zijn én je te blijven ontwikkelen, is een must in deze tijd.

Voor medewerkers zien we allerlei ontwikkelingen die hier op in spelen. Ze vallen onder prachtige termen als ´duurzame inzetbaarheid´, ´job-crafting´ en ´job-carving´. Het overkoepelend idee is: zelf sleutelen aan je werk. Je bent als het ware de beheerder van je eigen functie. En laat dat nou naadloos aansluiten bij het principe van de werknavigator: het meest passend werk voor de persoon, is het beste voor de organisatie.


Natuurlijk ben je als medewerker afhankelijk van de ruimte die je krijgt en van de omstandigheden waar je mee te maken hebt. De mogelijkheden waar je zelf invloed op hebt, gaan vaak verder dan je denkt. Dat kunnen kleine en grote zaken zijn als:  ´hoe blijf ik me goed voelen gedurende mijn werkdag?’, ‘kan ik een dagje meelopen op een andere afdeling of vestiging?’ tot: ’het rouleren van je takenpakket’, ‘sleutelen aan je functie-inhoud’, enz’. De kern is dat het initiatief bij de medewerker zelf ligt.

Als je dit principe toepast op jezelf is de volgende vraag: “Wat heb ik nodig en hoe geef ik dat vorm?” En (...dit is natuurlijk een leuk bruggetje naar de werknavigator..) wij staan met alle plezier klaar om medewerkers en organisatie te ondersteunen om de antwoorden zelf te formuleren.

Nieuwe toepassingen

Werknavigator is er om het beste uit mensen te halen. Medewerkers die in hun kracht staan en op een passende plek werken, zijn gegarandeerd het beste voor mens en  organisatie. Onze basisaanpak is een individuele begeleiding naar een bewuste keus voor passend werk. Daarnaast hebben wij een aantal aantrekkelijke werkvormen ontwikkeld:

→     De navigatietraining, korte route
Groepsaanpak voor mensen, die zich willen verbeteren in de huidige functie.

→     De navigatietraining, lange route
Groepsaanpak voor mensen, die zich breder willen oriënteren op de toekomst van hun werk.

→     De teamnavigator
 Het optimaal laten functioneren van alle soorten teams. Hierbij worden de gezamenlijke waarden van het team gekoppeld aan de drijfveren van elk van de teamleden. Deze werkvorm is ook geschikt voor de ontwikkeling van zelfsturende teams.

→     De workshop ‘Meer plezier in je werkdag’
Een workshop van één dagdeel. De aandacht van de deelnemers wordt hierin gericht op de praktische verbetermogelijkheden die ze zelf kunnen uitvoeren.

Zo is er veel meer mogelijk met de werknavigator dan wij ooit gedacht hebben. Als u wilt werken aan betere inzetbaarheid en motivatie of een veranderingsproces in uw organisatie, gaan wij graag met u op zoek naar de mogelijkheden. Neem contact op via info@werknavigator.com.

Column: de afwas

Deze zin vind ik mooi: “Het gaat er niet om wat je doet, het gaat erom hóe je het doet."

Hoe ga je een gesprek aan? Met hoeveel  plezier drink je je koffie? ‘Hoe in je intonatie’ Het ‘hoe’ is een oneindige reeks.

Tja, dan de praktijk.

Mijn dochter zou de afwas doen op de camping deze zomer. Ze had er totaal geen zin in. En uh,…. ook geen ervaring.  Hoe pak je dat aan?

Een goed boek beschrijft het als volgt: ‘Het is niet zozeer de aard van de activiteit, maar onze relatie tot de activiteit waardoor we kunnen wat we kunnen.’(Marja de Vries, samenleving in balans, 2014).

Maar ja, mijn dochter ging met tegenzin aan de afwas. En toch,.... met de handen in het sop, samen met papa en met vriendjes die ook aan het afwassen waren, ontdooide ze snel. Ik onthoud het: het gaat om de verbinding van de persoon met de activiteit.

Het afwassen werd een feestje. Op de camping tenminste……  


alle nieuwsartikelen