Column: Einstein

1 december 2014

‘Ik leer elke dag’, zei mijn oma altijd. Dat vond ik heerlijk om te horen. In de ogen van een kind kunnen volwassenen alles en dit bracht me een nieuw perspectief. Mijn oma zette de tv aan, en leerde zichzelf Engels met behulp van de ondertiteling van het programma.

Professor Carol Dwek geeft me inzicht. Ze spreekt over mindset en wat dat met je doet. “ Je talenten, je vaardigheden, je intelligentie….. alles is in ontwikkeling’” zegt ze. Sterker nog:
‘als je uitgaat van  je inzet en van je lerend vermogen, dan bereik je meer!’ Growth mindset noemt ze dat.

Tot een paar jaar geleden  dacht ik echt dat intelligentie een vaststaand gegeven is. Nee hoor, ook je hersenen zijn constant in ontwikkeling.

‘Uitdagingen aangaan, leren van andere (in jouw ogen) succesvolle mensen en doorzetten zijn de factoren voor continue groei en daarmee voor succes’, zo stelt prof Dwek. Niet iedereen is Einstein. Ik in ieder geval niet. Maar je kunt elke dag kiezen met welke instelling je een situatie benadert. Mijn oma was haar tijd ver vooruit.

Maaike


alle nieuwsartikelen